Nokia Booklet 3G

by Jonas on February 7, 2010

Nokia tänker ge sig in på Netbookmarknaden med sin nya skapelse Nokia Booklet 3G som innehåller en hel del godbitar. För det först är det en riktigt snygg dator, som har drag av Macbook Pro och även Sony Vaio och är riktigt stilren med bara en liten nokialogotype på ovansidan. Den har inbyggt 3G-modem, vilket hörs på namnet, och det är riktigt smidigt att använda det i Windows 7 (jag har provat med Sony Vaio X, men principen är densamma). Ja som sagt de har valt att sätta Windows 7 i datorn, vilket är bra, men man får nöja sig med en Starter Edition för minidatorer och netbooks. Den innehåller även en GPS-enhet, men ännu finns inget stöd för det i Europa (samma sak gäller Sonys datorer, de har GPS, men det går inte att använda). Det som är riktigt intressant är batteritiden som uppges vara upp till 12 timmar. Det är riktigt imponerande, även om den realistiska tiden lär vara 9-10 timmar. Bra gjort av Nokia!
Den mest intressanta punkten när det kommer till en Netbook är i mina ögon vilken skärmstorlek de har, hur tangentbordet är och hur mycket de väger. Skärmen är 10,1 tum, vilket alltså är den vanliga storleken. Skärmen är dock i bättre upplösning än på vanliga netbooks 1280×720 HD Ready. Tangentbordet ser RIKTIGT bra ut. Där tror jag att Nokia verkligen har lyckats bra och det bidrar såklart till den lyxiga känslan datorn har. Vikten är ju såklart en kritisk punkt och Nokia Booklet 3G väger in på inte mindre än 1,2 kg, vilket jag tycker är på tog för tungt för en 10″ netbook. De borde ha kunnat ta ner den mot ett kilo.
Hårddisken är på 120 GB men spinner endast i 4200 RPM vilket är riktigt långsamt, men man får anta att det är ett drag för att förlänga batteritiden.
Processorn är en Intel Atom på 1,6 ghz och i standardutförande har datorn 1 gb ram-minne.
Den ömmande punkten hos denna dator är dock priset. Den går för 8000 kr vilket är riktigt dyrt för en “netbook”. Visst får man lite fler funktioner och ett riktigt läckert utseende, men det är samma pris som man får en Sonya Vaio Y för t.ex, och då känns det betydligt mer värt att välja en enklare Vaio, eller varför inte en mac. Det ska bli intressant att se hur populär datorn kan bli, och vilka abbonemangspaket den kan få för att göra priset mer attraktivt.

Eftersom Booklet 3G har både 3G, GPS och Accelerometer lär det kunna komma riktigt intressanta mjukvaror till datorn.
Nokia vill dock inte säga att det är en Netbook utan vidhåller att det är en “mini laptop”.

Nokia Booklet 3G på Wikipedia

Mobils video om Nokia Booklet 3G:

Leave a Comment

Previous post:

Next post: