Sony Vaio P

by Jonas on February 10, 2010

Sony Vaio P kan varken klassas som en Laptop eller en Netbook. Möjligen som en mini-netbook eller en superliten laptop. Trots att den är extremt kompakt och har bara 8″ skärm, har sony lagt in en display med grymt hög upplösning. Det är positivt med hög upplösning men nackdelen blir att allt blir väldigt väldigt litet på skärmen… Det är som att se hel webbsidor på en laptopskärm, fast skärmen är åtta gånger mindre.

För att vara så liten som den är har den ett klart användbart tangentbord, och det är i mina ögon det viktigaste när det kommer till en dator man skall ha med sig, att man faktiskt har möjlighet att mata in text på ett vettigt sätt. Att handdatorerna inte hade ordenliga tangenbord tror jag bidrog till att de dog ut för några år sedan. Vaio P är bestyckad med en Atomprocessor på 1,3 Ghz eller 1,8 Ghz, 2 gb RAM-minne samt en 60 eller 128 Gb hårddisk beroende på konfiguration. Otroligt bra specifikationer för att vara så liten som den är. Den har ingen touchpad utan istället styr man musen med en liten pinne, liknande den som återfinns på IBM:s datorer. Detta fungerar faktiskt över förväntan bra och om man inte tycker att det är perfekt så finns möjligheten att koppla in en usb-mus eller bluetoothmus, eftersom datorn självklart har både bluetooth och WLAN. Eftersom den är så smidig tycker man att det borde gå att ringa med den också, men det är inte möjligt. Däremot har den inbyggd 3G-anslutning så att man kan surfa samt skicka och ta emot SMS i datorn. Datorn kör Windows 7 vilket är riktigt roligt att se! Till och med i så här små datorer verkar Windows 7 fungera, och slå bort XP.

När den släpptes var den otroligt dyr. Över 10 000 kronor. Nu verkar dock Sony ha insett att det inte var realistiskt att ta ut så mycket pengar för Vaio P så den säljs i flera Sony Center för 5999 kronor vilket jag tycker är ett klart överkomligt pris om man ser till vad man får och om man verkligen eftersträvar extrem mobilitet.

Tyvärr har jag lite svårt att se var en dator i den här storleken skall komma till nytta. Den fyller liksom inget vettigt gap mellan netbook och mobiltelefon. Möjligen om man behöver en dator för att skriva lite dagboksanteckningar när man reser, eller för att skriva lite längre mejl när man åker kollektivt, men även då känns det som att man lika gärna kan ha med sig en laptop eller netbook och på så sätt få en mycket bekvämare arbetssituation.

Nedan är en video där man får en bra uppfattning om hur Vaio P är utformad:

Leave a Comment

Previous post:

Next post: