Recension av Sony Vaio FW21M

by Jonas on February 23, 2010

Jag har nu ägt en Sony Vaio FW i lite drygt ett halvår, och det är på plats att jag skriver en recension och omdöme om den, så att ni vet vad ni kan förvänta er av den!

En mycket prisvärd dator

Sammanfattningsvis är Vaio FW den bästa laptop man kan få för under 10 000 kr inkl. moms.

Vad är Vaio FW
Vaio FW 21M är en 16,4-tums laptop med 2,6 Ghz Processor, 4Gb ram, 400Gb hårddisk, 256 Mb DDR3 Grafikminne, HD-skärm, Blueray-brännare, suveräna högtalare och bra multimediaprogram inkluderade.

När jag köpte min Vaio FW uppgraderade jag från en Apple Ibook, som hade flera år på nacken. Skillnaden var enorm. I princip kunde jag arbeta med tio 10-megapixelbilder i Photoshop samtidigt, när jag inte hade kunnat göra det med en på Ibooken. Jag kunde redigera video och komprimera den till WMV på bara några minuter, när jag innan hade fått låta datorn stå över natten för en sådan uppgift. Skillnaden var helt enkelt underbar.

Måndagsexemplar?

Dock inte sagt att mitt första intryck av Vaio FW var superbra. Jag fick min Vaio FW, som jag köpte på Netonnet, när jag verkligen behövde en dator. Jag pluggade webbdesign och skulle precis in med ett stort jobb, och min dator hade krashat. Jag kom hem och skulle starta min laptop, och den var HELT DÖD.

Här är en video jag tagit med mobilkamera för att illustrera detta:

Möjligen var min ett måndagsexemplar. Fungerade gjorde den iallafall inte och jag blev tvungen att åka till Netonnets lagershop för att hämta upp en ny dator. Den fungerade utmärkt. Jag har sedan inte haft några problem med den alls.

Mitt första intryck var att Displayen var otroligt bra, och att högtalarna var lite för bra för att sitta i en laptop. De presterar nästan som ett par standardhögtalare, både när man lyssnar på musik och tittar på film. Att kolla på Bluerayfilm blir helt enkelt ett nöje!

Bra medföljande programvaror
Mitt nästa intryck var att medföljande programvaror var klart bra om man jämför med vad som brukar inkluderas. Senaste versionen av Adobe Photoshop Elements och Premiere Elements ingick, tillsammans med Sonys egna programsvit för mediahantering (självklart inte Sony Vegas men de lite enklare programmen). Förutom dessa ingår en 60 dagars testversion av Officepaktetet samt McAfee Antivirus. Dessa bytte jag omgående till OpenOffice och AVG Antivirus. Jag tycker att det är onödigt att betala för mjukvara som finns motsvarigheter för utan kostnad.

3kg och 3 timmar
Vidare efter mer ingående tester konstaterade jag att Vaio FW har bra batteritid om man ser till hur kraftfull den faktiskt är. Man får ut nästan 3 timmar batteri ur den. Dessutom väger den cirka 3 kg vilket jag tycker är riktigt bra. 3 kg och 3 timmar är helt enkelt en bra kombination.

Ingångar och utgångar har man precis vad man behöver och mer därtill. Datorn har 3 usb, HDMI, Firewire, SD och Memorystick-läsare, iLink-port, Nätverksport etc.

Tangentbordet är fruktansvärt bra. Ett av de bästa jag testat på en laptop, och snabbknapparna för multimedia är väldigt välplacerade och användbara!

Nackdelar

Efter att ha radat alla fördelar måste jag nämna några nackdelar som jag kommit fram till efter ett halvårs användning. Skärmen är väldigt bra, men efter att ha provat Sonys nya LED-skärmar är den helt efter. LED-skärmarna är så mycket bättre att det knappt går att tro, dessutom är de smalare och gör datorn mer lätthanterlig. Jag har t.ex provat Sony Vaio F och Sony Vaio Z som är ljusår bättre, men såklart även dyrare.

Vaio FW är lite för tung för att vara riktigt portabel. Jag har kommit fram till att 2,5 kg är en form av smärtgräns när det kommer till portabla datorer. Väger de mer är det inte riktigt rätt att kalla de bärbara… Flyttbar är ett bättre ord. Självklart är det svårt att dra en gräns, eftersom det finns 18,4 tumsdatorer idag som väger över fyra kilo. Man bör också väga in att en stor dator har en ganska stor och tung laddare som lägger flera hundra gram extra på vikten. Ska man dessutom ha en väska som väger ett antal hundra gram, ibland upp till ett kilo, så väger det man bär med sig nästan 5 kilo.

Dessutom har den en otroligt irriterande egenskap. Trackpadknapparna, alltså musknapparna på den inbyggda pekplattan klickar jättehögt. Så högt att man drar sig för att använda dem. Jag kan inte förstå varför detta ljud skall behövas. Man vet ändå när man trycker på knapparna och inte…

Snart kommer jag att ladda upp en videorecension om min Vaio FW.

Avslutningsvis

Min Vaio FW har tjänat mig mycket väl under snart ett års tid, men snart kommer jag att sälja den till förmån för min Vaio Z tillsammans med en extern skärm på 22 eller 23 tum. Detta eftersom Vaio Z har ett mycket smidigare format, vilket jag värderar högre nu än när jag köpte min Vaio FW.
Om du är ute efter en laptop som väger 3 kilo och har 3 timmars batteritid och dessutom GRYMT bra specifikationer, speciellt för mediauppgifter samt har en budget på 10 000 kr så kommer du inte att kunna hitta en bättre laptop än Vaio FW!
Utseendemässigt är den ju ganska lik en macbook pro, men för att komma upp i samma specifikationer på en Macbook Pro måste du dubbla budgeten.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: