Macbook Air

by Jonas on February 8, 2010

Macbook Air blev inte direkt hyllad av den stora massan när den släpptes för ett par år sedan. Den kallades mest för en otroligt dyr inkompetent dator. Jag har provat den under en kortare tid, och självklart saknar den en del önskvärt vad det gäller in och utgångar etc, men jag tycker inte att det är så farligt och dess goda sidor har definitivt en chans att väga upp mot det som saknas.
Det Macbook air kritiserats för är:

  • Att den endast har en USB-port
  • Att den inte har någon ethernetport.
  • Att batteriet inte går att byta.
  • Att det inte går att uppgradera RAM-minnet.
  • Att den är otroligt dyr.

Jag höll med om dessa saker när Macbook Air släpptes men har ändrat mig ganska radikalt till idag. Den har en USB-port. Jag vet knappt ett enda tillfälle när jag använt mer än en USB-port samtidigt och även om det skulle behövas så lär det inte bli kris om en enhet får vänta lite. Tänk att behöva externa hårddisken samtidigt som USB-fläkten… Nej, skämt åsido så går det ju också att ha en liten USB-hubb som gör att man får 3 ingångar.
Avsaknaden av ethernetport är verkligen ett litet problem i mina ögon. Jag använder det aldrig, förutom när jag varit i Indien där WLAN fortfarande är ovanligt. Alltså inget direkt argument i mina ögon.
Batteriet går inte att byta, men när ett batteri är helt slut är oftast datorn slut, och om så inte vore fallet kan man ju lämna in den och få batteriet bytt. Inte världens största grej.  Det är synd att man inte kan uppgradera RAM men hur ofta gör man egentligen det? Det är väl oftast något man bara pratar om. Innan jag pratar om priset så ska vi se några av fördelarna:

  • 13,3 tums laptop i väldigt smidigt format.
  • Otroligt bra tangentbord där tangenterna inte bara är sköna att skriva på, de är dessutom bakgrundsbelysta!
  • En trackpad som slår allt annat på marknaden idag. Användarvänligt så att det heter duga.
  • En dator som går att ta med sig men som ända har specar nog att användas till även mer avancerade uppgifter.
  • Marknadens bästa operativsystem!

Priset startar på 15000 kr vilket såklart är mycket pengar. Dock finns det ofta ute Macbook Air på blocket för runt 8000 kr och det tycker jag är riktigt prisvärt!

Hade macbook air utrustats med minneskortsläsare och 3G-modem så hade jag nog strukit med i habegäret och köpt en.

Det har släppts många videos där man driver med Macbook air och avsaknaden av funktioner etc. Här är en sådan video:

Det är även många som driver med folk som klagar på datorn. Här är en sådan video:

Well hatad och älskad. Det är upp till dig att skapa dig en egen uppfattning om den!

{ 1 comment… read it below or add one }

Joakim Nordlund February 10, 2010 at 6:01 pm

Min uppfattning är att den här modellen är riktad till en annan form av målgrupp än vad deras övriga sortiment kanske riktar sig till. Känns exempelvis som en klockren dator för journalister som ofta är på resande fot, liten och smidig. Kanske allt för många som inte passat in på målgruppen – därav många som kritiserat den, men då kan man gott kolla vidare på sortimentet. Precis som du säger så känns det som folk kritiserat inte så farligt ändå – det är priset som gott kan sänkas.

Kan tilläggas också att den inte har någonstans att mata in en skiva, men att det finns som tillval för att ha externt. Har man en annan dator hemma så kan man även installera program m.m trådlöst till MacBook Air.

PS. Det mesta här är skrivet på svenska, men en del engelska hittar man ändå, exempelvis hela About-menyn. Hur tänkte du där? ;)

Leave a Comment

Previous post:

Next post: